18 grudnia
2019 roku Akademia Szkolnictwa AS, po raz kolejny zaprosiła mieszkańców
Inowrocławia na Manufakturę Świętego Mikołaja. Tegorocznemu spotkaniu
towarzyszyły "nowe" smaki, tradycyjnych wigilijnych potraw.
Absolutnym ' hitem" AS - a były śledzie w aż 15! odsłonach. Inianie mogli
skosztować niecodziennych kombinacji smakowych ze śledziem w roli głównej. Był
śledzik w kawie, w czekoladzie, na piernikach z gruszką miodową, w zielonym
sosie itd. Każdy mógł degustować szeroki wachlarz potraw, a smak, który
najbardziej przypadł do gustu z pewnością zostanie odtworzony w domu,
gdyż AS - y dzieliły się przepisami.
Były
pierożki, które w tym roku można było obserwować podczas ich tworzenia przez
uczniów Akademii. I w tej sferze AS - y zaskoczyły innowacyjnym sposobem ich
lepienia - przywiezionym przez Panią dyrektor Halinę Petę, aż z
Kazachstanu.
Nie zabrakło ciast, pierników, bajaderek, choinek, chatek piernikowych i stroików z pierników. Był barszczyk i paszteciki. A ponieważ szybkim krokiem zbliża się Sylwestrowe szaleństwo - uczennice fryzjerskiego fachu, zaprezentowały " odjazdowe " fryzury - w kształcie kapeluszy - w całości wykonanych z włosów.