Pyra,
ziemniak, kartofel, brambor, grula... Ziemniak niejedno ma imię. Jest również
wiele jego odmian. Czy można sobie wyobrazić życie bez niego?
Ziemniaki są stałym elementem kuchni każdego
polskiego obiadu. Są smaczne, bogate w witaminy i minerały. Można je
przyrządzać na wiele sposobów, są niskokaloryczne i nie tuczą!
17
października Akademia Szkolnictwa " AS " zaprosiła uczniów
Inowrocławskiego Hufca Pracy na prawdziwą ziemniaczaną ucztę! Na stołach
zagościły ziemniaczane rogaliki, kartoflane ślimaczki, ziemniaczany wulkan,
pierogi, pajda ziemniaczana, sałatki a nawet hummus. Nie zabrakło również zupy
ziemniaczanej. Wszystkie kartoflane "frykasy" przygotowały
"młode AS-y" pod czujnym i fachowym okiem nauczycieli zawodów: kucharz
i cukiernik.
Świętowanie
potraw ziemniaczanych zakończył konkurs na najlepsze kartoflane danie. Jury po
skosztowaniu wszystkich przysmaków, zadecydowało o najsmaczniejszych potrawach.
Wyniki ogłosiła Pani dyrektor Halina Peta.
Szaleństwo
kartoflane trwało do ostatniego ziemniaka! Pycha!