24 listopada nasza szkoła zapoczątkowała cykl „Gotuj z VIP-em i z As-em”. VIP-em pierwszego programu był prezydent miasta Inowrocławia pan Ryszard Brejza.
Trudnością czekającą na VIP-y w naszym cyklicznym programie jest fakt, że osoba biorąca w nim programie, nie wie, jakie potrawy przyjdzie jej przyrządzić.
Menu przygotowywane przez pana prezydenta było wykwintne - sałatka z kaczką marynowaną, krem z dyni, bastowany filet z łososia z puree ziemniaczanym z porem oraz karmelizowanymi warzywami oraz tort dacquiose cynamonowy z jabłkiem.
Pan prezydent na wykonanie całego zadania miał 1 godzinę – pomagali mu profesjonalni pomocnicy – szefowie kuchni z restauracji „Jawa czy sen” i „Jaśminowy gaj”. Panom pomagała również asystentka Patrycja, uczennica klasy III B naszej szkoły.
Prezydent doskonale poradził sobie z postawionym przed nim zadaniem, udowadniając, że bycie kucharzem nie jest mu obce. Na koniec pan prezydent powiedział: „Czułem się wspaniale. Każdy z nas w życiu prywatnym ma różne obowiązki, również te w kuchni. Lubię gotować, smażyć i cieszę się, gdy moi bliscy jedzą to, co zrobię i są szczęśliwi, zadowoleni. Bardzo dużo nauczyłem się dzisiaj i na pewno kilka tych kucharskich tajników wypróbuję w domu.”
Na kolejne spotkanie zapraszamy tuż po Nowym Roku – tak o całym programie mówi Dyrektor Szkoły Halina Peta: „Gotuj z VIP-em i AS-em będzie programem cyklicznym. Na początek proponujemy 6 spotkań. Pilotażowe było dzisiaj. Kolejne rozpoczną się od stycznia. Będziemy zapraszać osoby z miasta i powiatu. Zależy nam, by w niecodzienny sposób uczniowie mogli poznać zawód kucharza. Dzięki takim spotkaniom możemy pokazać młodzieży jak ciekawą pracę mają kucharzę i z jakimi zadaniami muszą się mierzyć”.