W dniu 28. 01. 2022r. w Toruniu odbyła się „Konferencja upowszechniająca In Vino Veritas”, w której uczestniczyli uczniowie klasy trzeciej o profilu kucharz.
Program „Konferencja upowszechniająca In Vino Veritas”
12.00 – oficjalne ropoczęcie konferencji
1. „In vino veritas” – prezentacja zdobytych doświadczeń, wiedzy i umiejętności na Maderze (2021): Michał Nowicki – Sommelier, Doradca ds. win.
2. Prezentacja i degustacja wybranych win z TEJO Portugalia: Marta Kliszczak-Jezior – Sommelier, Doradca ds. win.
3. Ścieżki rozwoju młodych adeptów sztuki sommelierskiej: Wojciech Starzycki – Winokąt, Zwycięzca III Miedzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów.
4. Sztuka sommelierska – praca z wybranymi winami portugalskimi w zestawieniu z daniami rybnymi i owocami morza: Bartosz Nowakowski – Certyfikowany Sommelier ASI Diploma Gold.
5. Sztuka sommelierska – podstawowe zasady parowania jedzenia z winem na przykładzie wybranych serów i wina portugalskiego: Bartosz Garbarczyk – Sommelier.
6. Wszystko o winach z Madery – produkcja, klasyfikacja, przechowywanie, serwowanie, promocja: Ligia Rubina Viera – enolog z Madery.
7. Modelowe programy nauczania zawodu sommeliera-barmana i wiedzy o winiarstwie portugalskim – Program kursu sommelierskiego jako przygotowanie do certyfikacji: Longina Borkowicz – Profesor Oświaty, Gastronomik-Sommelier.
15.30 – uroczyste zakończenie konferencji