AKADEMIA SZKOLNICTWA
1 1 1 1 1 1


AKADEMIA SZKOLNICTWA AS W INOWROCŁAWIU
Nowoczesne szkolenie zawodowe w AS-ie





Nowoczesne techniki kulinarne – sous vide i kuchnia molekularna

Suus vide – to nowoczesna technika kulinarna, polegająca na gotowaniu żywności w plastikowej torebce próżniowej. Proces gotowania odbywa się  w kąpieli wodnej w temperaturze niższej od tradycyjnego gotowania. Jej celem jest otrzymanie potrawy o nienaruszonej strukturze i delikatnym smaku.

Kuchnia molekularna – zwana również  kuchnią  kreatywną, jest to  rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Jej celem jest otrzymanie czystych smaków nietypowymi sposobami, niekiedy w zaskakujących zestawieniach.

Szkolenie odbyło się w dniach 20-21 stycznia 2022r. i zostało przeprowadzone przez  mistrza kulinarnego Wojciecha Grześkowiaka. 

Uczniowie pod okiem Mistrza przygotowali:

filety drobiowe z suszonymi pomidorami z zalewy

filety rybne z dorsza 

lody bananowe

lody truskawkowe

Galeria zdjęć
Copyright by akademiaszkolnictwa.pl © 2015
Panel Administracyjny
Projekt i wykonanie: Szymon Konkol dla Akademii Szkolnictwa w Inowrocławiu