W styczniu grupa uczniów Akademii Szkolnictwa
AS w Inowrocławiu uczestniczyła w warsztatach cukierniczych, prowadzonych przez
Moniką Ignaciuk, mistrzynię cukiernictwa z firmy Ambasador 92. Tematem
szkolenia było przygotowywanie deserów restauracyjnych. Warsztaty były dla
wszystkich uczestników wielką przygodą
Wszyscy uczestnicy warsztatów składają wielki ukłon w stronę pani Moniki Ignaciuk, za jej pasję, profesjonalizm i wiedzę . -Dzięki Mistrzyni Cukiernictwa znaleźliśmy się w „bibliotece smaku”. Pani Monika nauczyła nas, że w deserach najpierw liczy się smak, później technika sporządzania i dekoracja, czyli elegancja smaku na talerzu.
Nasi uczniowie mieli okazję
sporządzenia różnych deserów restauracyjnych. Poznali technikę przygotowania
bezy. Smakowaliśmy bezy czekoladowe, malinowe i porzeczkowe. Młodzież
poznała ponadto technikę sporządzania kremu limonka, kremu czekoladowego do
tarty, mango żelki do tarty czekoladowej, oraz dekoracji z czekolady.
Pod okiem mistrzyni wykonaliśmy także tartę cytrynową. Uczestnicy szkolenia
stwierdzili że organizacja tego typu warsztatów jest niezbędna. W trakcie
szkolenia uczestnicy zdobyli nowe umiejętności, wykazali się kreatywnością oraz
wyrazili chęć „eksperymentowania” (łącząc różne przeciwstawne smaki) w trakcie
produkcji deserów.