12 października br. grupa uczniów klas i i III kolejny raz zagościła na warsztatach w ramach zajęć praktycznych w restauracji „Jaśminowy Gaj” w Sikorowie . Nad całością zajęć czuwał szef kuchni Pan Wojciech Grześkowiak, który jest pasjonatem kuchni regionalnej i staropolskiej. Tym razem tematem przewodnim warsztatów były potrawy z dziczyzny oraz umiejętności praktycznego wykorzystywania tego surowca w gastronomii. Warsztaty poprzedzone były zajęciami teoretycznymi na temat walorów żywieniowych i smakowych dziczyzny oraz przyprawy i zioła stosowane do dziczyzny. Część praktyczna obejmowała przygotowywanie z dzika zrazów bitych z czerwonym winem oraz przepysznego gulaszu z kluseczkami półfrancuskimi.
Mogliśmy się dowiedzieć, jak krok po
kroku przygotować te dania tak, aby zachwycały swoim smakiem i aromatem.
Rarytasem był szpik z dzika który jest
uważany za znacznie smaczniejszy i delikatniejszy niż wołowy.
Niemałą
atrakcją warsztatów był czas degustacji. Uczniowie zajadali się przygotowanymi
potrawami, wyrażając swoje opinie. Wszystkie doznania kulinarne – fantastyczne.
Okazało się, iż znaczna większość uczniów po raz pierwszy miała okazję
spróbować potraw z dziczyzny. Warsztaty były ciekawym doświadczeniem dla naszej
młodzieży. Oczywiście, była niesamowicie miła atmosfera. Dziękujemy bardzo
właścicielom restauracji "Jaśminowy Gaj"