W dniu 30 listopada uczniowie Akademii Szkolnictwa AS mieli przyjemność uczestniczyć w szkoleniu cukierniczym, którego tematem była czekolada i jej uroki. Warsztaty prowadził mistrz świata w Cukiernictwie Mieczysław Chojnowski. Uczniowie zajmowali się jej temperowaniem, genażami (tworząc własne receptury), pralinami (tworząc je od samych podstaw), figurkami i ich dekoracją.
Warsztaty były nagrodą za udział w konkursie cukierniczym, którego organizatorem była Akademia Mistrza przy Zakładach Tłuszczowych w Kruszwicy. Ideą Akademii Mistrza jest stworzenie pasjonatom cukiernictwa możliwości spotkań, warsztatów, pokazów i szkoleń w celu rozwoju ich pasji i umiejętności. Członkowie Akademii Mistrza doskonalą swój kunszt pod okiem prawdziwych mistrzów.
Mieczysław
Chojnowski
Mistrz
Świata w Cukiernictwie. Specjalizuje się w produkcji tortów, dekoracji z
karmelu, czekolady i marcepana. Kto jak nie on miałby uczyć cukierników
obchodzenia się z czekoladą. Mistrz pokazał na co go stać i nauczył młodzież AS-a jak
"ugryźć" trudny temat czekolady. Praca z nim mimo, że
intensywna przebiegała w niezwykle przyjemnej atmosferze.