25 kwietnia z daniami kuchni ukraińskiej w kuchni Akademii
Szkolnictwa AS zmierzyła się Helena
Kłosowska, prezes Banku Spółdzielczego w Inowrocławiu.
Tym razem gotowanie na żywo – Z VIP-em i AS-em – odbyło się
w zaprzyjaźnionej restauracji przy ulicy
Solankowej 44, a na stół trafiła kuchnia ukraińska. Kuchnia ukraińska swój
charakter zawdzięcza wpływowi kultur obcych. Odnajdziemy w niej trochę smaków
litewskich ormiańskich, tatarskich, polskich, żydowskich, a także dużo
podobieństw do kuchni rumuńskiej i mołdawskiej.
Pani Helena Kłosowska do przygotowania miała 4 dania: szubę,
czyli śledzia pod czerwonym futrem z
buraczków, żarkę w chlebku, kotlet po lwowsku z wątróbkowo-orzechową
niespodzianką w środku i czekoladowy wulkan.
Pani prezes doskonale poradziła sobie z postawionymi przed
nią zadaniami. Wszystkie potrawy były pyszne i wyglądały smakowicie – co widać
na zdjęciach.