AKADEMIA SZKOLNICTWA
1 1 1 1 1 1


AKADEMIA SZKOLNICTWA AS W INOWROCŁAWIU
Nowoczesne szkolenie zawodowe w AS-ie





Gotuj z VIP-em i AS-em

22.02.br miało miejsce kolejne spotkanie w cyklu pn. „Gotuj z VIP-em i AS-em”. Tym razem VIP-em była pani dr Halina Bielińska z-ca dyr. Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej. Towarzyszył jej ekspert kulinarny restauracji „Ostromecka” w Ostromecku pan Piotr Lenart.

Tematem przewodnim była oczywiście gęś - „Gęś z Kołudy bez obłudy”. Menu przygotowane przez panią Halinę Bielińską było wykwintne. Na przystawkę podano tatar z gęsi. Danie główne stanowiły sznycelki gęsie z patelni z zasmażaną modrą kapustą. Natomiast na deser drożdżowe babeczki z żurawiną.
Uczniowie podziwiali pana Piotra za kunszt literacki i krasomówczy, który z pasją opowiadał o potrawach z gęsi. Natomiast pani dr Halina Bielińska dostarczyła uczniom fachowej wiedzy na temat gęsi białej kołudzkiej owsianej.

Uczniowie AS-a kształcący się w zawodzie kucharz mieli okazję poznać i przygotować od podstaw potrawy z gęsi. Gęsi burger był właśnie potrawą przygotowaną przez młodych kucharzy.

Na spotkanie „Gotuj z VIP-em i AS-em” zapraszamy w następnym miesiącu.

Galeria zdjęć

Copyright by akademiaszkolnictwa.pl © 2015
Panel Administracyjny
Projekt i wykonanie: Szymon Konkol dla Akademii Szkolnictwa w Inowrocławiu