- W minionym tygodniu Akademia Szkolnictwa AS w Inowrocławiu gościła Grzegorza Górnika – założyciela i przedstawiciela Akademii Kelnerskiej, akredytowanej niepublicznej placówki kształcenia ustawicznego z Lublina.
- Spotkanie miało charakter edukacyjny i skierowane było do uczniów zainteresowanych branżą gastronomiczną.
Uczniowie mieli okazję zapoznać się z podstawowymi narzędziami pracy kelnera, zasadami profesjonalnego podawania potraw oraz elementami savoir-vivre’u obowiązującymi w restauracjach wyższej klasy.
Szczególnym zainteresowaniem cieszyła się demonstracja techniki sabrage (szabrowania butelki), czyli efektownego otwierania butelki musującego trunku przy pomocy szabli, stosowanego m.in. podczas uroczystości i wydarzeń specjalnych.
Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika od wielu lat prowadzi szkolenia, kursy i warsztaty kelnerskie na terenie całej Polski, współpracując z restauracjami, hotelami oraz szkołami gastronomicznymi. Placówka jest również organizatorem Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter” oraz inicjatorem obchodów Światowego Dnia Kelnera.
Spotkanie w Inowrocławiu odbyło się w ramach działań promujących edukację zawodową i miało na celu przybliżenie młodzieży realiów pracy w gastronomii oraz możliwych ścieżek rozwoju w tym sektorze.
Więcej informacji w najnowszym odcinku Gastro-Studio.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz